Átrakás, tisztítás

Cserépkályha és kandalló tisztítása

 

A tökéletlen égés és a tüzelőanyag nedvességtartalma miatt a kályhák és kandallók belső felületén, illetve az égéstermék kivezetésének útjában, a kéményben előbb-utóbb koromlerakódások keletkeznek. A korom a lecsapódó párával keveredve igen agresszív és masszív anyagot alkot, amit csak fizikai eltávolítással lehet megnyugtatóan megszüntetni.

A fizikai eltávolítás azért szükséges, mert rontja az égés hatásfokát (több tüzelő fogy), és füstölést, rossz szellőzést eredményez.

Erre a műveletre általában kb. 5 évente van szükség, amennyiben száraz fával fűtünk.

Cserépkályha és kandalló átrakása

 

A tartós használattal járó hőingások és az intenzív hőhatás következtében a cserepek közötti illesztések 10-15 év után elvesztik tapadásukat, a belső elemek pedig a hőhatás és a kályhába kerülő tüzelőanyag ütődései, mozgása miatt megsérülnek. Nem ritkán véletlen balesetek miatt a külső cserépelemek repednek vagy sérülnek meg. Ezért a téli szezonban füstölés, gázkiáramlás és a fűtés hatásfokának romlása jelentkezhet.

A csempék újraillesztésével és a szerkezet sérüléseinek kijavításával gyakorlatilag új állapotba hozhatjuk a cserépkályhánkat vagy kandallónkat.

Share This